deel 1 de ontploffing

Er is ergens een klein stadje, waar muizen wonen. Het ligt midden in een grote stad onder een plein. Dat plein is heel oud, al meer dan 300 jaar, maar het heet gek genoeg de Nieuwmarkt. De muizen leven daar in holletjes en kelders en onzichtbare hoekjes en gaatjes. De mensen, die daar wonen, hebben geen flauw idee, wat daar onder de grond allemaal gebeurt.

Midden op het plein staat een groot gebouw, dat “de Waag” heet. Heel lang geleden kon je daar van alles kopen: groenten, boter, kaas, meel. Dat werd dan gewogen op een grote weegschaal en in zakken gedaan. In die tijd noemden ze een weegschaal een WAAG. Bij dat wegen vielen er heel wat kruimels op de grond en zó was het muizenstadje daar begonnen.

Nu is er een “Restaurant Café in de Waag” in dat grote gebouw gekomen. Daar zetten ze ’s avonds vuilnisbakken buiten met hele lekkere restjes erin. Dus het leven is er voor de muizen niet slechter op geworden.

Omdat ze met zovelen zijn, is er altijd wel iemand jarig, dus iedere avond is het feest. Iedereen neemt zelf iets lekkers mee, dus de jarige hoeft nergens voor te zorgen. Het gaat meer om de gezelligheid en om de liedjes, die ze samen zingen. Bijvoorbeeld:

Piep piep piep piep hoera!
Zing me dat maar na
Zing maar dit verjaardagslied
Of ken je soms dit lied nog niet


Zo waren ze ook deze dag gezellig bijeen op het verjaardagsfeest.

Net toen Dikke Muis een hap wilde nemen van zijn overheerlijke roomtaartje en de rest zo’n beetje aan kletsen was of aan het slurpen aan een rietje, rende, nee, stórmde Blotestaartje binnen.
– Hij heeft! Hij heeft! hijgde ze. Hij heeft!
– Wat heeft ie? vroeg Ponny, Vertel op!
Blotestaartje moest even gaan zitten. Ze was buiten adem.
De muizen waren om haar heen komen staan.
Dikke Muis legde zijn taartje neer. Zo kon hij niet genieten met al die drukte.
– Kom op, vertel! zei Rattekop
– Nou, begon Blotestaartje. Ik liep daarnet op weg hierheen langs onze kaasschuur en ik hoorde een raar geluid. Ik dacht bij mezelf: dat is niet pluis.
– Waarom dacht je dat? vroeg Muggenzeefje.
– Bemoei je er niet mee! snauwde Rattekop.